Vechtsport Amstelveen

VECHTSPORT IS NIET HETZELFDE ALS ZELFVERDEDIGING

Vechtsport Amstelveen

Vechtsport Amstelveen

Het onderscheid tussen een vechtsport en zelfverdediging is vaak vaag, want voor vele vechtsporten geldt dat ze ook doorgaan voor zelfverdediging. Maar dit is voor een deel waar. In tegenstelling tot een vechtkunst, ligt bij vechtsport het accent op het wedstrijd element. Alles draait om de punten. Op straat is er geen puntentelling. Welke moet je kiezen? Eerst moet je bepalen wat je er mee wilt.

VECHTSPORT

Bij een vechtsport oefen je om in een toernooi deel te nemen tegen een gelijke tegenstander. Iemand die de dezelfde stijl beoefent en technieken beheerst als jij. Je weet waar en hoe laat het gaat plaats vinden. Er is een scheidsrechter, een arts, je verzorger om je bij te staan. Je kan zelfs je moeder mee nemen. Jij, de scheidsrechter of je coach kan het gevecht onmiddellijk stoppen Alles bij elkaar een tamelijk veilige situatie.

Gevechtskunst

Bij de gevechtskunsten beoefen je hetzelfde als bij een vechtsport, maar niet gericht op puntentelling. Hier gaat het om het om de juiste uitvoering volgens de regels der kunst. Vaak zit hier ook een culturele aspect aan verbonden.

GEVECHTSWETENSCHAP – WING CHUN

Kan jij je effectief verdedigen tegen een persoon van jouw gewicht en lengte? HELAAS. DAAR HEB JE NIETS AAN !

Vechtsport voor Zelfverdediging?

DAT IS OOK HELEMAAL NIET DE BEDOELING

Zou je een wedstrijd willen vechten tegen een opponent die 10 kg zwaarder is dan jij? Nee, uiteraard niet. Tegen een gelijke opponent, zoals je bij competitie sporten beoefent, is niet bruikbaar op straat. Je aanvaller heeft een slachtoffer uitgezocht. Niet een gelijke tegenstander. Een belager op straat is groter, zwaarder, sterker, fitter en agressiever dan jij. Ben je boven de 30 jaar oud, dan is hij waarschijnlijk ook jonger dan jij. Hoe we dit allemaal weten? Heel eenvoudig, hij heeft een slachtoffer gekozen die aan zijn voorwaarden voldoet. Want in essentie is hij een lafaard. Wing Chun leert je je tegen deze lafaard te verdedigen. Omdat een vrouw zich er mee moet kunnen verdedigen, tegen een man of een man zich tegen een grotere man, moet Wing Chun wel uitermate effectief zijn Wing Chun is geen sport, maar een geavanceerde gevechtswetenschap. Ondanks dat wij Wing Chun beoefenen als sport houden we altijd in gedachten waar het voor bedoeld is. Je aanvaller in enkele seconden uitschakelen. Vechtsport, Gevechtskunst of de Gevechtswetenschap Wing Chun. Alle drie hebben hun eigen bruikbaarheid. Maar maak wel de juiste keus voor het juiste doel. Wil je :

  • aan competitie doen op punten. Kies dan een vechtsport.
  • sierlijke technieken beoefenen en aan je gezondheid werken dan voldoet een gevechtskunst.
  • je echt leren verdedigen terwijl je sporten bent in een vriendelijke en ontspannen omgeving dan is Wing Chun je enige keuze.

Wij zijn als enige in Amstelveen lid van de Nederlandse Wing Chun Federatie.